logotype

2009:  We worden geconfronteerd met een aantal zaken.

1.      De stallen zijn 30 jaar oud. Er zijn steeds meer reparaties nodig.

2.      De eisen van de overheid worden strenger. Vooral stal 1 voldoet niet.

3.      Maarten wil later het bedrijf overnemen. We moeten uitbreiden.

We gaan plannen maken. Wordt het verbouw (voorlopig 1 stal laten staan) of gaan we voor nieuwbouw? We beginnen wat informatie in te winnen.

2010:   Meer gesprekken. De plannen worden duidelijker. 1 Stal laten staan geeft ook allerlei problemen. Een nieuwe stal bouwen terwijl in de andere stal kippen zitten willen we niet. Bovendien is het lastig voor de bedrijfsvoering later. We denken na over een goed systeem voor legvermeerdering. Hoe zit het met bevruchting? En met de grondeieren? Maarten heeft via stage ervaring met Red-L. “Ideaal”, vind hij. De gemeente vraagt een Bedrijfsontwikkelplan waarin we onze plannen toelichten.

2011:  We schakelen een adviesbureau in. Tekeningen worden gemaakt en aangepast. Vergunningen aangevraagd en toegekend. We praten met de bank en de boekhouder. En met de broederij. Maarten komt erbij in de VOF. We bezoeken bedrijven. En dan wordt het oktober. De laatste koppel in de oude stallen gaat weg. We gaan slopen.

Er komen zware machines. Asbest wordt verwijderd. Het hele erf staat vol inventaris, we proberen wat te verkopen. De fundering kost veel tijd. Gelukkig vriest het niet, maar het regent wel veel.

2012: De bouw gaat verder. Het gaat vriezen, maar gelukkig maar voor een korte periode. De muren en het dak staan er vóórdat de vloeren gestort worden, zodat er doorgewerkt kan worden. Het loopt prima. Alles wordt op tijd geleverd en aangepakt. De groep Polen maakt lange dagen en werkt hard aan het systeem. Kees heeft een nieuwe taak als vraagbaak en opzichter. Het gaat lukken. In mei 2012 mochten we het nieuwe koppel kippen ontvangen, sindsdien werken wij met veel plezier in onze nieuwe stallen.